Pund till Kronor

Dagens kurs: Storbritanniens valuta Valutaomvandlare GBP/SEK

Pundets historia

Pundet härstammar från Anglosaxiska England där en pund var likvärdig till 240 silver pennies eller en pundvikt sterlingsilver. Sterlingsilver är mycket hårdare än "vanligt" 99.9% silver vilket resulterade i att mynt av sterlingsilver inte slets ut lika lätt som andra silvermynt.

Engelska valutan var nästintill enbart innehållande silver fram till år 1344 då guld även introducerades men silver stog för basen av valutan ända fram till år 1816. Pundet ges ut av Bank of England som grundades 1694 följt av Bank of Scottland året därpå.
Bank of Ireland grundades 1783 och hade en egen valuta i landet, Irländska pund. Det Irländska pundet ersattes av det Brittiska pundet år 1826.

Ett nytt Irländsk pund introducerades 1928 men 1999 ersattes den valutan med Euron.

Det Brittiska imperiet spred sin valuta till flera av sina kolonier och länder som Australien, Barbados, Cypern, Fiji, Jamaica, Nya Zeeland och Sydafrika.

Pundet är världens fjärde mest handlade valuta:
1. US Dollar
2. Euro
3. Yen
4. GBP

Svenska kronan hamnar på en stabil 9:e plats.

Något annat som britterna har varit bra på genom tiderna är forskning och kemi. På periodiska systemet så kan man se att många av världens alla grundämnen har blivit upptäckta i Storbritannien.

Brexit

På midsommarafton, 24 juli 2016, så beslutade Storbritannien att lämna EU efter en folkomröstning. Börsen i Stockholm håller stängt tack vare just midsommarafton men börserna runt om i världen håller öppet som vanligt. Och det med panik i halsen... börserna rasar. Pundet rasar! Folk får smått panik... Hur skall detta sluta?

Alla börskrascher och finanskriser brukar så småningom lugna ner sig och hitta ett everyday-läge. Vi på Pundtillkronor.se upplevde i alla fall denna dag med spänning. Besöksstatistiken höjdes med flera hundra procent... (!!).


Kontakta oss om ni har önskemål över ett specifikt datum.

Brittiskt Pund

Valutakod:

GBP

Lokalt namn:

Pound sterling

Införd:

År 1694

Symbol:

£

Delas i:

1 £ = 100 pence

Används i:

Storbritannien

Valörer:

Mynt: 1 & 2 pund


Sedlar: 5, 10, 20 & 50 pund


Underenhet: 1, 2, 5, 10, 20 & 50 pence

Utges av: